Wat is een lucht-water warmtepomp?

Krachtig, betaalbaar, duurzaam

Een lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en gebruikt deze warmte om de woning te verwarmen of om warm tapwater te produceren. De thermische energie uit de omgevingslucht wordt overgedragen aan het koelmiddel, dat vervolgens de warmte uitwisselt met het water dat gebruikt wordt in het verwarmingssysteem of als tapwater. De warmtepomp heeft daarbij een geringe hoeveel (elektrische) energie nodig.

De werking van een lucht-water warmtepompen

In het onderstaande schema wordt de werking van een lucht-water warmtepomp weergeven. Vervolgens zal het schema worden uitgelegd.

de werking van een lucht-water warmtepomp

 

 

 

 

 

 

 

De werking van een lucht-water warmtepomp is te splitsen in vijf stappen:

  1. Het koelmiddel circuleert bij zeer lage temperaturen door de verdamper, in een gesloten circuit met de warmtepomp. Afhankelijk van het type kan de temperatuur van het koelmiddel -30 ºC zijn.
  1. Lucht wordt aangezogen door de ventilator en draagt de thermische energie over aan het koelmiddel. De koudere lucht verlaat het apparaat weer.
  1. De compressor zuigt het verwarmde koelmiddel vervolgens aan, waarna de temperatuur en de druk verhoogd worden.
  1. Met hoge druk wordt het koelmiddel en de warmte die het bevat naar de condensor gevoerd. Inmiddels in verdampte toestand geeft het koelmiddel via de warmtewisselaar zijn warmte af aan het water en condenseert.
  1. Uiteindelijk bereikt het koelmiddel het expansieventiel waar de druk verlaagd wordt en de temperatuur weer omlaag gaat. Het koude koelmiddel gaat vervolgens weer terug naar de verdamper en de cyclus begint opnieuw.

De voordelen van een lucht-water warmtepomp zijn:

  • De lucht-water warmtepomp is eenvoudig te installeren
  • Hoog rendement vergeleken met gasketel
  • Relatief onderhoudsvrij

De nadelen:

  • De warmtepomp is niet geluidloos
  • Normaal gesproken verwarmt een lucht-water warmtepomp het water tot 50 a 55 ºC. Het is dus noodzakelijk lage temperatuur verwarming te installeren.

 

Wilt u meer informatie over Solar warmtepompen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.