Waterontkalkers

Je wilt een waterontkalker kopen omdat je het water veel te hard vindt en je bent de kalkaanslag beu. Geen kalkvlekken meer op de tegels of douchewand en ook geen douchekraan onder de kalk. Een waterontkalker is dan de oplossing. Maar welke moet je kopen? Zijn er ook naast de voordelen ook nadelen aan een waterontharder waar je van moet weten?

Verschillende types waterontkalker

Traditioneel bestond maar één type waterontkalker, dat is het type die werkt met onthardingszout en met een ionenwisselaar zoals dit technisch heet. Dat is tot nu toe het enige type die daadwerkelijk al het kalk uit het water verwijderd. Zijn werking staat niet ter discussie. De laatste jaren zijn er een aantal alternatieven beschikbaar gekomen die niet het kalk uit het water halen maar “iets met de kalk doen” waardoor je er geen last meer van hebt. De effectiviteit van sommige van de gebruikte technieken staan ter discussie. In het artikel over de verschillende waterontharding technieken kan je daar meer over lezen.

Welke grootte past bij mij?

Waterontkalkers heb je in verschillende “groottes”. Hoe “groot” je waterontkalker moet zijn, wij spreken liever over de capaciteit, is afhankelijk van je waterverbruik.

Koop je een te grote waterontkalker dan kost je dit onnodig meer geld en hij onthard het water niet beter dan een kleinere. Tevens zal de regeneratie interval tijd, het aantal dagen tussen twee regeneraties, langer worden dan gewenst en dat kan bacterievorming in de hand werken. Koop je een te klein model dan zal die wat vaker “spoelen met zout” waardoor hij wat verkwistender is met zout en spoelwater.

De voordelen van een waterontkalker

Ten eerste, je hebt geen last meer van kalkaanslag. Sterker nog, de bestaande kalkaanslag zal door het ontharde water verdwijnen. Je zal ook veel minder zeep, shampoo en wasverzachter gaan gebruiken. Om maar te zwijgen van de tijd die je bespaart doordat je niet meer kalkresten hoeft te verwijderen. Ook kan je kalkverwijderaar in het schap van de winkel laten staan. Het grootste voordeel echter onttrekt zich aan je gezichtsveld. In boilers, quooker, cv-ketels, koffieautomaten en espresso apparaten zal de kalkaanslag die zich in het verleden heeft vastgezet op het verwarmingselement door gebruik van onthard water langzaam verdwijnen.

WaterCryst

Op de website van onze partner WaterCryst kan je onder andere meer informatie vinden over waterontkalkers, maar u kunt natuurlijk ook gewoon contact met REMA opnemen voor meer informatie. Ook kunt u het YouTube kanaal van WaterCryst raadplegen: https://www.youtube.com/channel/UCG-ai6IsFRPT3cqhBrJ2SNQ.

Contact

Wanneer je niet precies weet welke waterontkalker voor jouw woning het meest geschikt is kun je uiteraard contact met REMA opnemen. De gekwalificeerde medewerkers zullen je op een zeer professionele manier te woord staan, waarbij zij in staat zijn om je vragen te beantwoorden en je van adviezen te voorzien. Hierdoor kun je een betere keuze maken.